lördag 6 augusti 2011

Brorsans SuperGoda Bröd


Ett jättesmidigt bröd som man inte behöver knåda och krångla med.

200 grader ca 45 minuter

2 stora limpor

Steg 1
2 dl solrosfrön
2 dl hela linfrön
1 dl grovt rågmjöl
1 dl Saltå 4 KornsKross
1 dl rågflingor (Axas)
1 dl rårörda lingon
1,5 msk salt
6 dl vatten

Rör ihop ovanstående ingredienser i en stor skål och låt stå i rumstemperatur i minst 10 timmar.

Steg 2
50 g jäst
5 dl vatten, 37 grader
8 dl lantbrödsmjöl (Kungsörnens)
2 dl majsmjöl (Maizena Majsstärkelse)
2 dl dinkelmjöl
4 dl vetemjöl special

Så här gör du

  1. Rör ihop jästen med det fingervarma vattnet tills jästen har smält.
  2. Rör ner jästvattnet i bunken du satte för 10 timmar sen.
  3. Blanda ner dom olika mjölsorterna i bunken. Det kommer bli en väldigt lös deg. Arbeta degen i ca 10 minuter.
  4. Smöra ett par stora brödformar ordentligt. Fyll dom till hälften och låt jästa i 60 minuter. Fyll inte mer än till hälften, det kommer jäsa ordentligt!
  5. Grädda i 200 grader ca 45 minuter.


Om du inte har för avsikt att äta upp allt bröd inom ett par dagar så är det bäst att skiva upp allt och frysa in.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar